Construirea obiectelor tridimensionale este una dintre cele mai apreciate si des intalnite activitati in randul pasionatilor de tehnologie. De la faurirea imprimantei 3D in propria locuinta, la schitarea jucariilor, uneltelor sau a altor elemente folosite in industria aerospatiala, fiecare etapa are propriul ei farmec atat pentru designerii amatori, cat si pentru cei experimentati. Din nefericire, construirea de la zero a unei imprimante 3D (folosind materiale alternative) necesita foarte mult timp si efort, motiv pentru care achizitionarea uneia de la producatori de renume este o idee mult mai atragatoare. In cazul in care esti in cautare de informatii utile privind imprimanta 3D, afla tot ce trebuie sa stii in randurile urmatoare! Am pregatit pentru tine inclusiv un top 5 cu cele mai bune, in care am inclus si una romaneasca.
Cuprins
Ce este o imprimanta 3D?
Din punct de vedere tehnic, o imprimanta 3D este un aparat ce intra in categoria robotilor industriali, folositi pentru a realiza obiecte tridimensionale. Comparativ cu imprimantele traditionale, cele 3D nu folosesc cerneala, ci diverse materiale pentru a da nastere jucariilor si uneltelor. Procesul de functionare se bazeaza pe o serie de pachete software de grafica specializate (3D si CAD) care construiesc, ulterior, fisiere electronice. La randul sau, acestea sunt utilizate in construirea prototipurilor dorite, in cel mai scurt timp.
Top 5 cele mai bune imprimante 3D cu pret mic!
Fie ca iti doresti o imprimanta 3D pentru uz propriu sau pentru uz industrial sau didactic, alegerea celei mai bune imprimante 3D este importanta si dificila. Am alcatuit un clasament cu 5 printere 3D cu pret bun si de calitate, care te vor ajuta sa printezi cele mai interesante obiecte. Le-am ordonat crescator, incepand cu cea mai ieftina imprimanta 3D si pana la un printer 3D cu pret de peste 5000 euro.
1. Pareri Imprimanta 3D ieftina Gembird FlashForge Finder 2
Pareri:
Cea mai ieftina imprimanta 3D din top-ul meu este Gembird FlashForge Finder 2. Aceasta foloseste tehnologia de printare FDM (Fused Deposition), cunoscuta si ca Fused Filament Fabrication (FFF). Greutatea ei este doar 11kg, asa ca iti va fi foarte usor sa o transporti oriunde ai nevoie de ea, cum ar fi acasa. Dimensiunile extruder-ului imprimantei 3d este egal cu 0,4mm. Chiar daca este printre cele mai ieftine imprimanta 3D pe care le poti gasi, conectivitatea USB, Wi-Fi si OBJ nu ii lipsesc.
Este un model foarte popular la nivel international, probabil datorita raportului foarte bun calitate/pret. Poti vedea in videoul urmator cum functioneaza imprimanta 3D ieftina Gembird FlashForge Finder 2:
Specificatii tehnice pentru care am ales imprimanta 3d ieftina Gembird FlashForge Finder 2:
Tehnologia de printare 3D: FDM
Viteza printare (mm3/s): 40 – 150
Dimensiuni: 338 x 385 x 480 mm
Greutate: 11kg
Dimensiuni extruder: 0,4mm
2. Review Printer 3D Polaroid Play Smart
Pareri:
O alta imprimanta 3d ieftina din top este modelul Polaroid Play Smart. Cel mai probabil ai auzit deja de compania americana Polaroid care este cunoscuta pentru camerele lor foto si pentru ochelarii de soare de foarte buna calitate. Acum au inceput sa produca inclusiv imprimante 3D. Modelul Play Smart m-a impresionat prin functiile diverse si utile, cum ar fi: cap de imprimare cu comanda la distanta, duza de eliberare rapida pentru a permite inlocuirea duzelor in mai putin de un minut, LCD Touchscreen, built-in camera, sistem de racire 360 de grade, masa de imprimare detasabila si masa de imprimare incalzita.
Are o viteza de printare mai mare decat cea mai ieftina imprimanta 3D, de 80mm3/s, ceea ce te va ajuta sa termini lucrarea mai repede. Vine cu software inclus: Polaroid SmartPrep. Filamentul care poate fi folosit in acest printer 3D Play Smart poate fi PETG sau PLA. In momentul in care am scris articolul avea pareri pozitive din partea celor care au folosit-o. In magazinul online recomandat de mine imprimanta Polaroid are inclusiv o reducere de pret bine-venita.
Specificatii tehnice pentru care am ales imprimanta 3d cu pret bun Polaroid Play Smart:
Tehnologia de printare 3D: FDM
Viteza printare (mm3/s): 20-80
Dimensiuni: 120 x 120 x 120 mm
Greutate: 5kg
Dimensiuni extruder: 0,4mm
3. Pareri Imprimanta 3D Robofun 20-20-20, complet asamblata
Pareri:
Cauti o imprimanta 3D romaneasca de foarte buna calitate? Haide sa iti prezint modelul Robofun 20-20-20 care mi-a depasit asteptarile. Acest model este compatibil cu 7 filamente: ABS, PLA, Nylon, PC, PC/ABS, PET si PETG si poate atinge viteze de printare de pana la 200mm3/s. Insa, cu cat viteza de printare 3D este mai ridicata, cu atat calitatea obiectului dorit va scade. De aceea, producatorul iti recomanda viteza de 50mm3/s. Obiectele pe care le poti printa 3D folosind aceasta imprimanta pot fi de cel mult 20cm x 20cm x 20cm. De aici vine si numele imprimantei: Robofun 20-20-20.
Imi place foarte mult ca acest printer 3d are un pret excelent si vine cu tot ce ai nevoie. Este asamblat si calibrat si are inclusiv pat incalzit. De ce sa alegi aceasta imprimanta 3D Robofun? Ei bine, ei iti ofera garantie reala timp de 24 de luni. Iti vor repara imprimanta 3D oricand este cazul, daca ai folosit-o normal. Esti curios cat costa aceasta imprimanta 3D? Aproximativ 500 euro, iar eu zic ca merita fiecare banut.
Specificatii tehnice pentru care am ales printer-ul 3d Robofun 20-20-20:
Viteza maxima de printare 3D (mm3/s): 200
Dimensiuni: 200 x 200 x 200 mm
Greutate: 7kg
Dimensiuni extruder: 0,4mm
4. Review Imprimanta 3D Prusa Mk3s asamblata
Pareri:
Imprimanta 3D Prusa Mk3s este printre cele mai utilizate printere 3D din lume si este extrem de eficienta. Vine deja asamblata si pregatita de printat, astfel ca o poti folosi imediat dupa ce intri in posesia ei. Mi se pare super interesant faptul ca poti upgrada modelul Prusa Mk3s in timp, cand apar versiuni noi si nu va fi nevoie sa cumperi o noua imprimanta 3D. Spre deosebire de imprimanta 3D romaneasca, aceasta are un pret mai mare si este putin mai grea (12kg). Conectivitatea se realizeaza prin cardul SD. La momentul review-ului meu se bucura de o reducere de pret foarte mare.
Specificatii tehnice pentru care am ales imprimanta 3D cu pret bun Prusa Mk3s:
Tehnologia de printare: FDM
Viteza maxima de printare 3D (mm3/s): 200
Dimensiuni: 210 x 210 x 250 mm
Greutate: 12kg
Dimensiuni extruder: 0,4mm
5. Pareri Imprimanta 3D Profesionala Ultimaker 3 Extended
Pareri:
Ultimaker 3 Extended este imprimanta 3D cu cel mai mare pret din acest top si vreau sa subliniez ca este una dintre cele mai bune pe care le poti gasi in Romania. Nu este un model ieftin, ca cele de mai sus, fiind destinata utilizarilor industriale. Aceasta imprimanta 3D profesionala Ultimaker 3 Extended are 2 extrudere si poti realiza obiecte speciale cu o calitate foarte buna. Vine cu soft-ul Cura inclus. Este un printer 3D foarte rapid, putand realiza piese si cu 300mm3/s. Vei beneficia de 12 luni garantie si de livrare gratuita.
Specificatii tehnice pentru care am ales Ultimaker 3 Extended:
Tehnologia de printare: FFF, FDM
Viteza maxima de printare 3D (mm3/s): 300
Dimensiuni: 342 x 380 x 489 mm
Numar extruderi: 2
Dimensiuni extruder: 0,4mm
Intrebari frecvente despre imprimante 3D!
O imprimanta 3D se foloseste atat pentru uz industrial, cat si pentru uz casnic. Altfel spus, daca in trecut utilizarea acesteia era limitata la firme si fabrici, astazi poate fi achizitionata si pusa in functiune de oricine. Motivul din spatele extinderii zonei de utilizare tine de costurile scazute de fabricare si de usurinta cu care printer-ul 3D se intretine.
Dat fiind faptul ca tehnologiile folosite in imprimantele 3D profesionale sunt variate, preturile solicitate difera. Insa, diferenta de pret este data si de modul de prezentare al imprimantei. Aceasta poate fi fie asamblata (solicitand un cost mai ridicat), fie sub forma de kit (totdata modalitatea in care se gaseste cel mai des o imprimanta 3D ieftina). In cazul in care detii cunostintele necesare pentru montarea elementelor din kit, poti opta pentru varianta mai ieftina. In caz contrar, iti recomandam sa te orientezi spre cele deja asamblate.
Folosite pe scara larga, imprimantele 3D sunt, astazi, cele mai utilizate dispozitive periferice folosite de designeri. In linii mari, preturile imprimantelor profesionale difera, plecand de la 200$ si ajungand la peste 5000$, in functie de dimensiunile solicitate, functionalitatile, tehnologia din spate si capacitatile de care acestea dispun. Piesele realizate sunt construite cu grija, folosindu-se materiale inalt calitative si un grad ridicat de fiabilitate.
O imprimanta 3D la pret bun se alege, in primul si in primul rand, in functie de tehnologia de printare aflata la baza. Prin intermediul acesteia, vei putea fi sigur ca alegerea facuta este in raport cu dorintele si nevoile tale.
Imprimanta 3D cu tehnologia FFF, MEM sau TPE (Fused Filament Fabrication – FFF, Melting Extrustion Modeling – MEM sau Thermoplastic Extrusion) – este una dintre cele mai comune alegeri pentru utilizare casnica. Pe langa costurile avantajoase privind productia si usurinta referitoare la constructia obiectelor, un asemenea tip limitat de robot industrial functioneaza cu ajutorul unui filament de plastic topit. Alegand tehnologia FFF, MEM sau TPE, ai parte de o imprimanta 3D ieftina dar extrem de calitativa;
Imprimanta 3D cu tehnologia SLS (Selective Laset Sintering) – functioneaza mult mai rapid, datorita utilizarii unui fascicul de laser de mare putere. Cu ajutorul acestuia, particulele mici sunt topite, fuzionand intre ele. In momentul constructiei obiectelor, sunt realizate straturi, ale caror contururi sunt mult mai precise si poroase. Intrucat nivelul tehnologiei este mai ridicat, iar finisarea obiectelor este mai imbogatita, o imprimanta 3D cu tehnologie SLS are pret mai mare;
Imprimanta 3D cu tehnologia SLA (Stereolitografie) – cunoscuta pentru viteza si mai mare cu care se confectioneaza articolele, acest tip de dispozitiv periferic are un nivel al preciziei cu mult mai bun. Din punct de vedere tehnic, foloseste un fascicul laser cu lumina ultravioleta pentru a intari rasinile fotopolimerice. Intuitiv, si pretul cerut este unul mai mare, insa obiectele sunt mult mai calitative;
Printer 3D cu tehnologia Digital Light Processing (DLP) – opereaza folosind o matrice de micro-oglinzi, care contribuie la realizarea obiectelor 3D care sunt construite pe baza unor geometrii complexe. Este alegerea ideala pentru sarcinile in care se solicita o precizie extrem de ridicata;
Imprimanta 3D cu tehnologia Selective Laser Melting (SLM) – impune un pret ridicat, tehnologia fiind similara cu cea SLS. Cu toate acestea, in cazul imprimantei 3D SLM, printre materialele folosite se regaseste si metalul;
Printer 3D cu tehnologia Three-Dimensional Printing (3DP) – functioneaza pe baza principiului de solidificare a pulberii. Primele modele existente pe piata au aparut in tara noastra;
Imprimanta 3D cu tehnologia Laminated Object Manufacturing (LOM) – opereaza pe baza principiului de fabricare stratificata, realizata din hartie sau plastic. In plus, este folosit PolyJet Printing, cu ajutorul caruia este emis un jet de fotopolimeri lichizi. Ulterior, acestia se solidifica, obtinandu-se astfel obiecte cu design policrom.
Tu ce imprimanta 3D ai ales si ce pret ai platit? Poti ajuta alte persoane interesate scriindu-ne un comentariu cu parerea ta.
Lasă un răspuns