Daca si tu ai o firma care plateste impozit pe profit, atunci cu siguranta ti-a fost solicitat Registrul de Evidenta Fiscala (REF) de catre contabil/a. In aceeasi situatie am fost si eu in iunie 2023, cand am avut la dispozitie 2 optiuni: ori cumpar de la firma care se ocupa de contabilitate acest Registru, ori ma deplasez personal la sediul ANAF de care apartin, iar mai apoi, dupa ce intru in posesia lui, il duc la contabilitate. Eu am ales varianta numarul 2, deoarece era mult mai ieftin (iti spun imediat preturile si documentele de care ai nevoie) si am vrut sa vad care este procesul. Asa ca, o sa iti explic din experienta mea tot ce am aflat, ca sa iti fie mai simplu si poate chiar mai ieftin.
Cuprins
Care e treaba cu Registrul de Evidenta Fiscala? Cine are nevoie de el?
Chiar nu vreau sa te plictisesc cu defintii care nu te intereseaza, pentru ca ori ca il vrei, ori ca nu il vrei, tot esti nevoit sa faci rost de REF. Este vorba de O.M.F.P nr.870/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.549 din 28.06.2005, modificat prin O.M.F.P. nr.949/04.07.2005 si este elibereat contra cost de unitatile fiscale din raza teritoriala in care contribuabilul isi are declarat domiciliul fiscal. Scopul lui este de inscriere a tuturor informatiilor care au stat la determinarea profitului impozabil si a calculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.
Ce pret are?
Dupa cum am spus si la paragraful anterior, acest registru special se elibereaza contra cost. In cazul in care administratorul sau un imputernicit doreste sa il achizitioneze direct de la sediul ANAF de care apartine, atunci va plati suma de 77,35 lei (doar cash). Ti se pare mult? Ei bine, costa mai mult decat Registrul Unic de Control (RUC). Insa, este mai ieftin asa, decat daca il iei de la o firma. In cazul meu, firma cu care colaborez la partea de contabilitate imi cerea 250 lei + TVA, adica cu 220,15 lei mai mult decat am platit eu. In cazul meu a fost mai bine asa, pentru ca nu sunt o persoana super ocupata si locuiesc in acelasi oras in care am sediul social si firma de contabilitate. Totusi, am intampinat niste probleme specifice tarii in care traim, pe care ti le voi spune imediat.
Ce documente am nevoie pentru a cumpara Registrul de Evidenta Fiscala?
Simpla plata a acestui Registru nu iti asigura obtinerea lui cu usurinta. Daca nu mergi de prima data cu tot ce iti trebuie la tine, cum sunt sanse mari sa se intample (mie asa mi s-a intamplat), va fi necesar sa mai faci macar o vizita la XEROX-ul din afara sediului ANAF. Eu sunt obisnuit cu asta, nu am fost deloc uimit. Mai exact, pentru Registrul de Evidenta Fiscala ai nevoie de urmatoarele:
- copie carte de identitate (adica buletin)
- copie Certificat de Inregistrare SRL (este acea foaie colorata, pe care ai primit-o atunci cand ai inregistrat firma)
- cerere
Doar nu credeai ca vei obtine cererea direct de la ghiseu. Ori o scoti tu la imprimanta, ori o cumperi de la XEROX (daca o are), ori o scrii de mana. Eu am ales optiunea din urma, fiind singura pe care o aveam la dispozitie. Totusi, daca vrei sa iti faci viata mai usoara printeaza urmatoarea cerere si completeaza-o cu datele tale. In cazul in care esti administrator, nu este nevoie sa completezi nimic la delegat.
Model cerere pentru obtinerea Registrului de Evidenta Fiscala
S.C……………………….……SRL
C.U.I.:..…………………………….
REG. Com.:……./………./……….
Sediul Social:.……………………..
CĂTRE ADMINISTRAȚIA FINANȚELOR PUBLICE ………………….
Subsemnatul (a) … … … … … … … … … …, legitimat(a) cu B.I./C.I. seria……, Nr……………., în calitate de asociat / administrator al societății … … … … … … … … … …, cu sediul social în … … … … … … … … … …, înregistrată la Registrul Comerțului sub Nr. ………………., având Cod Unic de Înregistrare ………………………….., va rog să ne eliberați Registrul de evidență fiscală.
În acest sens deleg pe …………..………………, legitimat cu ………………………… în vederea
depunerii documentației și eliberării Registrului.
Va mulțumesc,
Data
Semnatura……………………………
Stampila……………………………
Cum arata minunatul REF?
Daca ai facut tot ce trebuia, atunci vei pleca de la sediul ANAF de care apartine SRL-ul tau cu „caietul” din poza de mai jos si cu o factura pe firma. Pe coperta va trebui sa completezi datele firmei tale si sa i-l dai contabilului.
Asta este tot! Ai scapat, cativa ani de grija acestui Registru. Sper ca te-ai descurcat mai bine ca mine. 😉
Lasă un răspuns